Hoppa till innehåll

5 bästa mountainbikar i test

En typisk mountainbike designerades med tanke på terränggåenge cykelturer och normala cykelutflykter på vägar. Den största fördelen av varje MTB-cykel är för det första stora och hållbara hjul. Varför är den här aspekten så viktig? Om man cyklar på en bergig terräng, behöver man stabila och hållfasta hjul för att undvika skador. Hjulen förekommer i olika storlekar. Det finns MTB med 26 tums hjul, men också med 27,5 tums eller 29 tums. I början av MTB-eran förekom cyklar med bara 26 tums, men detta ändrades och idag kan man köpa en cykel som passar bäst till sina personliga behov. Större hjul som 27,5 tums passar bättre till att hantera mer tekniska partier, t.ex. stigcykling. Å andra sidan behandlas mindre hjul lättare än större, men de med 29 tums rullar snabbare och man kan cykla både på grusvägar och på stockar och stenar. Allt beror på vilken terräng cyklar du vanligast. Man bör också tänka på att välja en sådan ram som passar till ens längd (dvs. tänk på din kroppslängd och benslängd). Det finns några sorter av MTB som används för olika ändamål. Ett exempel på en mångsidig mountainbike är enduro, eftersom en enduro-cykel kan uppnå alla typer av områden – kurviga stigar, stigningar eller helt enkelt olikheter. Att känna sig säker på en cykel, måste man också ha säkra bromsar som reagerar ögonblickligen. Andra komponentar som hjälper dig till att cykla är växlar. Det vore svårt att trampa uppåt utan växlarna. Innan du ska åka någonstans, ska du också prova sadeln – sadelvinkeln ska behålla kroppsvikten centrerad. Generellt finns det två typer av MTB: en heldämpad och en hardtail MTB. En heldämpad MTB ger dig maximal komfort och kontroll eftersom den dämpar fram och bak. Den upptar egentligen alla sorter av terräng. En hardtail skiljer sig från en heldämpad MTB på så sätt, att den är enklare att underhålla och har färre komponenter som kräver service. Konstruktionen är lättare än heldämpad cykeln, men å andra sidan har en hardtail en mindre dämpning, vilket leder till att din cykeltur kommer att vara stötigare. Du ska fatta beslut i lugn och ro och tänka på dina personliga behov. Tänk också på terrängen och platserna där du oftast cyklar. Om du letar efter ganska billiga MTB-cyklar som du kan köpa på nätet, kan du läsa vår ranking. Vi har förberett 5 produkter som inte kostar mycket och kan beställs online.

5. Cacoffay Mountainbikar

Det är ett bra exempel på en ungdomscykel. Den är lämplig för längden mellan 150 och 180 cm. Hojen förekommer i tre färger: blå, gul och röd. Den är smidig och upptar olika typer av terräng. En ergonomisk konstruktion väger lite och därför kan man transportera cykeln med ett tåg eller ett annat kommunikationsmedel. Cyklen monterades i nästan 100% före frakt – monteringen hemma tar kanske 20 minuter och din ny mountainbike är redo för den första cykelturen. Prova sedelvinkeln, om det passar bra till dig före färden för att göra den bekväm.

4. Wind Greeting Mountainbikar

Den här cyklen skiljer sig mycket från det första förslaget på grund av sina hjul. Dessa 26-tums hjul är tjocka, vilket har sina för- och nackdelar. En nackdel kan vara att den väger mer än en klassisk MTB cykel och det tar mer tid att öka hastigheten. Den här MTB-typen är däremot stabil och hållbar – den kan åka på alla sorter av underlag. En annan fördel är att på grund av hjultjockleken, kräver det mer kraft att sätta cykeln i rörelse, därför förbränner man mer kalorier. På en körbana åker cykeln snabbare än en traditionell cykel och du känner dig säker och bekväm.

3. Hiland MTB cykel Mountainbikar

Hiland är en känd märke som tillverkar högkvalitativa cyklar och samarbetar med Shimano (ett japanskt företag som producerar cykelkomponenter). Växlare i den här cykeln kommer just från denna japanska firma och har 21-växlat system. Bromssystemet består av dubbla skivbromsar. Detta ger dig maximal kontroll och komfort. Hjulen med 26-tums upptar både motorvägar och skogsvägar. Cykeln är lätt och väl byggd, dvs. man kan transportera den utan något problem. Bromsar reagerar snabbt och du behöver inte oroa sig att de ska gå sönder snart.

2. Bikestar Mountainbikar

En terräng cykel kan uppta både avancerade skogsvägar och körbanor. Bikestars mountainbike förekommer i några färgversioner, dvs. grå-röd, svart-blå, grön, svart-grön, blå-grå, svart-grå. Alla kan hitta någonting för sig själva. Man kan också välja däckstorleken mellan 26, 27 och 29 tums. Det är en bra lösning eftersom varje person har sina förväntningar och större eller mindre hjul kann uppta andra typer av underlag. Om man vill accelera snabbare, skulle man välja hjul med 29 tums. I detta fall samarbetar Bikestar också med Shimano, därför är växlare gjord på ett professionellt sätt. Denna cykel förmonterades i 90%, alltså monteringen hemma tar lite tid och är okomplicerad.

1. Licorne Mountainbikar

Licorne Mountainbike passar bra till alla: flickor, pojkar, kvinnor och män. Det är ett förslag med 21 växlar som gör att man kan cykla uppåt eller på en körbana snabbt och effektivt, dvs. man kan planera ut sin kraft och energi. Cykeln gjordes av ett högkvalitativt material och har en hållbar och robust stålram. Du kan vara säker på att din ny MTB pallar varje vädret. En hög bekvämlighet garanteras av bland annat sedeln, vilken vinkeln kan ändras enligt din längd och höjd. MTB förmonterades i 85%. Installationen är enkel och alla kan montera cykeln hemma. Denna hoj är svart med gula element och ser verkligen modernt ut. Lincorne tillverkar cyklar sedan länge och har en stor erfarenhet i detta ämne. Om du letar efter en hög kvalitet och en modern design, Lincorne är för dig