Hoppa till innehåll

5 bästa träoljor

Alla som har trämöbler, köksbänkar, skärbrädor i trä, och andra träsaker vet hur viktigt det är att hålla de snygga. Det finns många oljor som du kan välja mellan, vilket kan vara lite förvirrande. Du bör veta att inte alla träoljor är bra för alla möbler eller andra föremål som du har. Köksredskap behöver till exempel neutral olja som kan komma i kontakt med mat. Det bästa inom detta område skulle vara mineralolja eftersom den är giftfri, men förutom är den matsäker och luktfri. Du kan använda den på skärbrädor, skålar, skedar och andra träredskap du äger. Om du är intresserad av att måla dina möbler med olja är det bättre att investera i linolja, tungolja eller dansk olja. Både linfrö- och tungoljor har använts i många år. De är giftfria, miljövänliga, skyddar trä från repor och ger det en vacker, levande färg. Dansk olja är en typ av träolja som är vanligt använt bland träarbetare. Den kan appliceras på många föremål, torkar snabbare än linolja, och ger en glansig finish. Det finns också olika typer av träoljor som teak- eller valnötsolja, därför bör du alltid läsa produktbeskrivningarna innan du applicerar ett lager på din bänkskiva eller bord för att undvika en besvikelse. Du ska vara uppmärksam på finishen din träolja ger – vissa oljafinish ger en matt finish, men andra kan ge en mer glansig effekt. Vanligtvis behöver du applicera 3 eller 4 lager olja. Om du upptäcker att träet inte längre absorberar oljan, borde du överväga att låta det torka. Beroende på typen av träolja kan det ta runt 24 till 48 timmar, men ibland kan dina möbler torka till och med inom 30 dagar (om träoljan tränger in djupt i träfibern). En annan faktor som påverkar torktiden är träslaget. Om träet du applicerar olja på är rått, kommer det att ta kortare tid att torka helt. Om träet tidigare härdats med någon typ av en annan olja, måste du ha tålamod och vänta längre. Om du letar efter en anständig och väl rankad träolja kan du kolla in vår rankning av de bästa oljelackerna på Amazon.

5. Träolja Adler Legnolja

Det är en universell träolja för många olika träsorter, bland annat lärk-, björk-, teak- eller akazieträ. Om du vill skydda dina möbler inomhus, kan du testa den här produkten. Du kan också olja parkettgolv som kräver ett ordentligt skydd. Om du vill friska upp din köksbänk, kan du göra det utan tvekan för oljan kan komma i kontakt med mat. Inte alla träoljor kan användas på så sätt för de innehåller giftiga substanser som kan skada dig och din familj. Sådana matsäkra träoljor kan också används till leksaker för barn som brukar stoppa deras leksaker i munnen.

4. Träolja Nordicare Linfröolja

Linolja är en av de mest populära träoljorna i världen. Linolja tränger in i träets djupare lager och skyddar det mot fukt och repor. Den är miljövänlig, lättskött, men nackdelen är att det tar lång tid (i jämförelse med andra träoljor) att torka helt, vilket är från 2 till 4 dagar. Den är lämplig för alla inomhus ytor av trä som möbler, köksbänkar, leksaker osv. Nordicares olja har universell användning tack vare den rena innehållen, dvs. kallpressad linfröolja. Även om man måste vänta ganska länge på tillfredställande resultat, lönar det sig att göra det. Dina nymålade möbler kommer att överraska dig och dina gäster. Du kan friska upp möblerna och ge dem ett nytt liv på ett enkelt sätt. Ett bra skött trä ser vackert ut och kan bevaras bättre i många år.

3. Träolja Uulki 100 % ren tungolja

Vill du fräscha upp antikviteter, trädgårdsredskap, vapenlager eller kanske väggar? Inget problem. Tungolja ska hjälpa dig med detta! Du kan använda Uulki 100% Pure Tungolja på rått trä eller på en yta med den borttagna gamla lacken – en sådan yta behöver en träolja som skyddar och fräschar upp det. Denna typ av träolja rekommenderas av hantverkare eftersom det är en naturlig, giftfri och miljövänlig olja som lämnar en vacker och rik färg – den gulnar inte träet som till exempel linolja. Du kan använda tungoljan på vilket träföremål som helst, den här egenskapen gör denna olja universell. Den tungoljebelagda ytan är resistent mot fukt och alkoholhaltiga drycker, så du kan även använda den på dina utemöbler.

2. Träolja Hermann Sachse

Hermann-företaget har en lång historia, vilken garanterar den värdefulla erfarenheten och den bästa kvaliteten på de framställda produkterna. Inredningsmöblerna som kräver ett nytt lager olja kan definitivt målas med Hermann Sachses hårdolja. Denna träolja är lämplig för inomhusbruk, även om träet har redan oljats. Denna hårda olja skyddar alla invändiga träytor från fukt, smuts och nötning, så att du kan använda den i t.ex. badrummet. Den varma färgen piggar upp träet och ger en halvblank finish. Oljas basis består av linolja och valnötsolja, därför är färgen inte för gul eller för röd.

1. Träolja Uulki

Vill du impregnera dina kökredskap av trä, köksbänk eller skärbrädor? Uulki är lämplig för alla ytor som kommer i kontakt med mat. Uulki skyddar träytor från uttorkning från vassa knivar som klöser skärbrädan. Om du lagar mat, är det naturligt att vatten spiller ibland, men oroa dig inte – Uulki skyddar trä från fuktighet och vatten, så att du kan arbeta i köket hur du vill. En flaska innehåller 250 ml av träolja som luktar eteriskaoljor. Du kan använda den på olika träsorter, även på bambu. Alla kökredskap som degkavel, träsked, eller större möbler som köksbord skyddas av Uulkis träolja. Användningen är verkligen lätt. Du ska rengöra ytan för den måste vara len och utan smulor. Sedan ska du måla ytan med en pensel och vänta till att ytan är helt torr.