Hoppa till innehåll

5 beste Olivenöle

Olivolja är en av de mest populära oljor i världen. Den är okcså hälsosammare än andra oljatyper. Men på grund av det, att det finns så många sorter av olivolja, kan man ibland gå vilse i en affär. Vilka sorter av olivolja är bästa? Först och främst ska man förklara, vilka typer finns på marknaden. Det finns tre huvudtyper: extra jungfruolivolja (också kallad: extra vergine), jungfruolja (eller olio vergine di oliva) och raffinerad olivolja. Extra jungfruolivolja är en kallextraherad olja genom en mekanisk process där temperaturen överstiger inte 27 grader. I detta fall överstiger syrhalten inte 0,8 procent. Syrhalten betyder mängden av fria fettsyror som finns i en olivolja. Den andra sorten, alltså jungfruolivolja, skiljer sig lite från extra veringe på så sätt, att syrhalten inte kan överstiga 2,0 procent. Den sista typen, rafinerad olja, är en kallpressad olivolja, där man har tagit bort egenskaper som färg, doft eller även smak på ett kemiskt sätt. Den mest kända sorten av olivolja som förekommer i svenska butiker är extra jungfruolivolja. En viktig aspekt som man ska lägga märke till är aromer som beror på ursprung av oliver och deras typ. T.ex. spanska olivoljor är mer robusta och har peppernoter medan italienska eller grekiska olivoljor är mer fruktiga. För att köpa en högkvalitativ olivolja, måste man lägga märke till vissa beteckningar på etiketter som huvudsakligen ”EU-olivolja”. Man kan oftast hitta olivoljor från Italien, Spanien, Grekland och ibland Frankrike. På nätet eller i speciella butiker kan man också hitta olivoljor från California. Beteckningar som gäller olivoljor med ett amerikanskt urpsrung har ett certifikat som heter NAOOA, dvs. North American Olive Oil Association. Minst lika talande är det faktum att olivoljor inte tycker om ljuset. Därför försäljer man de i mörka flaskorna eller i burkarna. Vissa olivoljor försäljs i kristalklara flaskor, men då skulle man förvara dem i ett skåp. En typisk olivolja varar vanligast upp till 18 månader – du ska lätt prova, om den är fortfarande bra. Om det luktar på ”Play-Doh”, ska du ta bort den. Innan varje inköp ska du hitta en information på etiketten, när tillverkades din utvald olivoljaflaska. Extra jungfruolivoljor pressas inom två eller 3 timmar efter skörd. Detta gör extra vergine färsk och aromatisk. Om du vill testa en ny och läcker olivolja, uppmuntrar vi dig att läsa vår ranking med top 5 olivoljor som man kan köpa på nätet.

5. Naissance 223 Olivenöle Extra Virgin

Det är ett exempel på en organisk, extra jungfruolivolja som används på flera sätt. Först och främst är den perfekt för matlaggningen. Den passar bra till såsar, pizza, vinaigrette osv. Eftersom det är en extra vergine typ, bör man inte steka mat – extra jungfruolivoljor har en låg eller medium röktolerans. Denna sort är dock lämplig för andra bruk. Olivolja har många omega-syror, fenoler och hälsosamma fettsyror som skyddar vår kropp och hjälper till vår hjärna att fungera bättre. Man kan också använda olivolja för att förbättra hår- och hudtillstånd, eftersom den fuktar, vårdar och ger glans till huden och håret. Det är också en bra alternativ för massageoljor.

4. Olivenöle Gaea Original Extra Vergine

Grekiska olivoljor är kända för en balancerad smak, en aromatisk doft och en hög kvalitet. Rika aromer av mandlar, gröna äpple, kronärtskockor gör den grekiska jungfruolivolijan speciell och unik. Gaea olivoljan har också aromer av kryddor, peppar och frukter. Det är ett perfekt val för att grilla kyckling, fisk, grönsaker och den passar bra till bröd, såser och andra maträtter. Den mångsidiga olivoljan ska hitta sitt bruk i alla kök. Komm ihåg att förvara den i en plats, där solstrålar inte uppnår olivoljaflaskan.

3. Olivenöle California Olive Ranch Extra Virgin Oil

Här presenteras ett undantag – en olivolja som kommer från Amerika, precis sagt från California. California Olive Ranch är en av de mest kända tillverkare av olivolja i Förenta Staterna. Om du gillar fruktiga, blumliga aromer med en vink av ett grönt äpple, ska den här typen passa bra till dina smaklökar. En idealisk blandning av smaker är lämplig för den dagliga matlaggningen. Du ska dock komma ihåg om en sak – det är extra jungfruolivoljan och därför ska du inte steka t.ex. pommes frites på grund av medium röktolerans. Aromer som finns i denna olivolja berikar varje maträtt – även en skiva bröd smakar bättre med olivolja.

2. García de la Cruz Extra jungfruolja Olivenöle

Denna extra jungfruolivolja kommer från Spanien och hör till ekologiska och organiska olivoljor. Denna produkt erbjuder noter av mandlar, citrusfrukter, dill och tomater. Intensiva, fruktiga aromer passar bra till bröd, sallader, såser, grönsaker eller skaldjur. García de la Cruz tillverkar bara högkvalitativa olivoljor och samarbetar bl. a. med Global Nature och Castilla-La Mancha universitetet. Märket uppskattas inte bara i Europa, men också i Japan och Förenta Stater. Det är en sådan olivolja som du ska använda varje dag, till alla möjliga maträtter!

1. Castillo de Canena Extra jungfruolivolja Olivenöle

Castillo de Canena är en spansk tillverkare av olivoljor från Andalusien. Picual jungfruolja är en sort av olivoljor som detta märke producerar. Picuals egenskaper är noter av tomater, gröna mandlar, kryddor, grönt vetet och gröna bananer. Dessa karakteristiska aromer balancerades på så sätt att den passar till alla typer av maträtter. Älskar du spansk matlagning? Tillsätt denna olivolja till gazpacho, parmskinka eller dina favorita ostar. Många positiva omdömningar bekräftar den högsta kvaliteten och den bästa smaken av Castillo de Canena olivolja. Du kan resa till Spanien och stanna hemma på samma tid!

phone case personalised phone case personalised