Hoppa till innehåll

De 5 bästa 5w30 motoroljorna

Det lönar sig inte att spara pengar på en motorolja. En högkvalitativ motorolja kan öka motordriften och förbättra viktiga funktioner. Det finns dock några saker som man kan tänka på, när man vill köpa en ny motorolja. Framförallt ska du välja en motorolja med den beprövade specifikationen och med de viktigaste certifikaten som t.ex. ACEA-certifikat. Varje motorolja måste uppfylla vissa kvalitetskrav för att erbjuda bara de bästa resultaten. Oberoende av viskositetsklassificeringen bör motoroljan, vilken du valde ut, rengöra inre delar av motorn, minska friktion och garantera den optimala smörjanivån, eftersom de tre aspekterna påverkar din bils livslängd. Ju längre du kör din bil, desto mer smörja ska bildas. Den samlade smörjan kan vara farligt för motorn, eftersom den kan minska ens effektivitet. Förutom kan det leda till andra permanenta skador, vilka gäller bl.a. motorns livslängd och hur ofta kommer du att växla motoroljan. Din bil kommer inte få motorstopp, om du ska gå och handla en riktigt bra motorolja. Du står bredvid en låda med motoroljor i en affär och tittar på olika sorter motoroljor med olika nummer på sig. Vad betyder 5w30 på förpackningen? Vilken motorolja ska jag ha? Istället för att stå och ställa sig själv massor frågor, kan du få veta vilka skillnader finns det mellan olika motoroljor. Den 5w30 motoroljan är lämplig för bensin och diesel motorer. ”W” betyder ”vinter” och de andra numren beskriver viskositetsgrader. Klimatet i regionen, där du bor spelar en stor roll när du väljer en ny motorolja. Temperaturen kan påverka din bil, därför om du letar efter en motorolja, ska du alltid läsa varumärkningen. Den 5w30 motoroljan tar för sig bra till och med under lägre temperaturer (upp -30°C / -35°C), och under högre temperaturer dvs. +35°C. En sådan 5w30 motorolja flyter bra och lätt under den frostiga vintern, och den håller en säker viskositet under sommaren. Det är en av de mest omtyckta och universella motoroljorna på grund av den mångsidiga användningen och den breda temperaturräckvidd. Man kan kalla en motorolja bra och pålitlig, om den skyddar motor och ens andra delar hela året. Om du vill köpa en motorolja, kan du läsa vår ranglista med de 5 bästa 5w30 motoroljorna.

5. 5w30 motorolja - Total Quartz

Den här motoroljan är en ”Low-SAPS” olja av den nyaste generationen. Detta innebär att motoroljan från Total Quartz en låg antal av sulfataska, fosfor och svavel. Denna produkt gjordes i samarbete mellan de kända bilmärken – Peugeot och Citroen. Formeln av den här produkten minskar bensinförbrukningen och kan användas av bilar med DPF-systemen (Diesel Particulate Filter). Motoroljan kan användas i både äldre motorer (efter 1999), och i nyare högtryckmotorer. Total Quartz 5w30 oljan uppfyller alla viktiga krav, så att du ska använda din bil ännu längre. Oljan kan också användas i personbilar som exploateras väldigt intensivt.

4. 5w30 motorolja - Mobil 1 ESP

Det är en av de bästa syntetiska motoroljorna på marknaden. Mobil 1 ESP 5w30 oljan har alla nödvändiga egenskaper som varje motorolja borde ha. Motoroljan från Mobil 1 förser rengöring, den skyddar motorn från förbrukningen, och den håller den fantastiska motordriften. Både diesel- och bensinmotorer kan framdrivas av Mobil 1 ESP oljan. Alla ägare av en personbil, en terrängbil eller en varubil kan naturligtvis använda den här motoroljan för att ta hand om motorn ännu bättre och mer effektivt. Motoroljan är kompatibel med DPF och CAT, och den går riktigt bra med nya och kraftfulla motorer. Det minskar slambildning, bränsleförbrukning, förlänger motorns livslängd och skyddar oljan från åldrande.

3. 5w30 motorolja - Repsol Elite Long Life

Repsols 100 % syntetiska olja är perfekt för alla högtrycksbensinmotorer med direkt bensininsprutning eller med DPF-system. Dessutom bidrar det låga innehållet av fosfor, sulfaterad aska och svavel till att hålla de inre komponenterna rena. Du kan vara säker på att du köper en motorolja av hög kvalitet eftersom den uppfyller de viktigaste specifikationerna och standarderna: ACEA C3, API SN, MB 229.51, Porsche C30 och VW 507.00/504.00. Formeln med låg avdunstning förbättrar gassträckan mellan oljebytena. Denna syntetiska smörjolja är det bästa valet för din bil.

2. 5w30 motorolja - Liqui Moly Top Tec 4600

Liqui Moly Top Tec 4600 är perfekt för alla bensin- och dieselmotorer med DPF/FAP-filter. Detta är en av de modernaste motoroljorna utrustade med partikelfilter. Om biltillverkaren tillåter kan denna olja bytas var 40 000:e km. Liqui Moly är ett av de mest populära och bäst rankade motoroljemärkena i Tyskland. Motorn är ordentligt skyddad, friktionen minskar och oljeslambildningen minskar kraftigt. Man ska inte glömma bilskyddet, även om bilen är ny. Du kan undvika många oönskade situationer.

1. 5w30 motorolja - Castrol Edge

Den bästa motoroljan på denna ranking är Castrol Edge. Nästan alla känner till detta företag och just denna olja på grund av Castrols långa erfarenhet – företaget grundades 1899 i Storbritannien. Castrol Edge Oil kan användas i alla typer av bensin- och dieselmotorer. Populära bilmärken som VW, Audi, Skoda eller SEAT rekommenderar Castrol Edge – ett pålitligt skydd av bilen och långvarig motordrift garanteras. Formeln ”Låg SAPS” förlänger motorns livslängd och oljebytesperiod. Om du letar efter en rekommenderad motorolja för din bil bör du bara lita på de högst rankade märkena.