Hoppa till innehåll

TOP 5 bästa basgitarrerna

Basgitarren är ett instrument som utgör grunden för varje band som sysslar med att framföra en bred musikrepertoar. Trots att basgitarren inte är lika populär som den elektriska gitarren, är det en allt större grupp människor som är intresserade av att lära sig spela detta instrument. På marknaden finns det allt fler olika modeller tillgängliga. Valet av den perfekta basgitarren kan vara mycket knepigt, särskilt för dem som just börjar sin musikaliska resa. Vid överväganden om att köpa en ny basgura är det viktigt att främst tänka på att anpassa instrumentet efter individuella behov. Tack vare tillgängligheten av många olika exemplar, tillverkade av olika företag, kan alla hitta en basgura som passar deras budget. Det är dock värt att särskilt välja bland utbudet av varumärken med etablerad ställning på marknaden, särskilt när det gäller att välja den första basguran. Om du planerar att köpa en ny instrument, läs definitivt följande ranking av basgitarren.

5. Ibanez GSR200 SDL basgitarr

En av de bästa basgitarrerna med ett överkomligt pris är modellen GSR200 SDL från varumärket Ibanez. Detta instrument är främst dedikerat till nybörjarmusiker. Den presenterade modellen väljs gärna och dess popularitet beror främst på dess relativt låga vikt. Kroppen har inte stora dimensioner och har en ergonomisk form. Detta gör att även långa timmar av spel inte orsakar obehag. För tillverkningen av denna basgitarr användes olika träslag: poppel, lönn och brasiliansk körsbär. Ljudet kan kontrolleras med hjälp av två passiva pickups som regleras med volym- och tonkontroller. Instrumentet uppskattas också för sin förmåga till mycket exakt stämning. Detta är en budgetbas av god kvalitet som kommer att fungera bra både för nybörjare och något mer avancerade spelare.

4. Fender Affinity Jaguar Bass H MF LPB basgitarr

Fender är ett företag med en etablerad position på marknaden. Därför kunde vi inte missa en modell producerad av detta märke i listan över de bästa basgitarrerna. Affinity Jaguar Bass är ett utmärkt val för unga musiker som vill ha en högkvalitativ instrument utan att behöva spendera en förmögenhet på det. Den här modellen presenterades för första gången redan 1962. Detta är en bas som är mycket populär bland musiker inom surfrock-genren. Den blåa färgen ger en mycket snygg och universell look. Den blanka finishen ger instrumentet en elegant utseende. Detta är en fyrasträngad gitarr med en mensur på 813 mm. Den här modellen rekommenderas till alla som vill köpa en högkvalitativ gitarr som inte tömmer plånboken alltför mycket.

3. Ibanez SR370EF-BBT basgitarr

På tredje plats i rankningen av basgitarrer finns Ibanez SR370EF-BBT. Detta är en unik modell i dagens sammanställning eftersom den inte har några band. Basgitarrer av typen ”fretless” har fått allt större antal fans de senaste åren. Denna specifika modell, tillverkad av det ikoniska företaget Ibanez, är en högkvalitativ gitarr till ett överkomligt pris. Den har en bekväm hals gjord av lönnträ. Samma träslag användes även för kroppen på instrumentet. Den är mycket lätt, vilket gör att man kan öva på den under långa timmar. Elektroniken av god kvalitet har valts noggrant och genomtänkt. Den här gitarren kännetecknas av ett klart ljud och kommer att uppfylla förväntningarna både hos amatörer och något mer erfarna musiker.

2. Epiphone Embassy Graphite Black Bass

En basgitarr som har blivit populär bland musikbutikernas kunder är Epiphone Embassy Bass. Den här instrumentet har en asymmetrisk kropp med dubbla utskärningar gjorda av massivt mahogny. Samma träslag användes även för halsen. Greppbrädan är gjord av ”Indian Laurel” trä och har 20 medium jumbo-band. Huvudet har en utmärkt balans, och elektroniken gör det möjligt att justera volymen och tonen för olika musikgenrer. Detta är en instrument som ofta väljs på grund av sin eleganta design – gitarren drar definitivt till sig uppmärksamhet. Pärlinläggningarna på greppbrädan och Epiphones pärllogo på huvudet ser fantastiska ut.

1. Sterling RAY 5 basgitarr (TBLS) bas

Vinnaren av basgitarrrankingen visade sig vara Sterling RAY 5. Detta är ett relativt nytt varumärke som introducerades under det mycket populära och respekterade varumärket Ernie Ball. Många människor väljer gärna detta instrument – det finns även i vänsterhänt version. Fördelarna med denna gitarr inkluderar en justerbar stallbro och mikrofoner som har en låg brusnivå. Halsen är fäst med sex skruvar vilket garanterar en enastående stabilitet. Öppna stämskruvar i en 4+1-konfiguration gör huvudet ser mycket prydligt och elegant ut. Halsen av lönn har en greppbräda av jatobaträ och kroppen är tillverkad av lindträ. Detta är en mycket högkvalitativ instrument med en minimalistisk design som kommer att uppfylla även professionella basisternas förväntningar. Det gör det utan tvekan till den bästa basgitarr i denna ranking.

Att köpa den perfekta basgitarren är en riktig utmaning. Det är viktigt att noggrant bekanta sig med utbudet från välrenommerade företag på musikmarknaden och köpa en gitarr som är så väl anpassad som möjligt till individuella behov. Det är viktigt att välja en bas som passar den musikstil som man spelar. För att uppnå den önskade ljudkvaliteten kan det också vara en bra idé att noga välja strängar. En väl anpassad gitarr förbättrar definitivt spelkomforten. Och som vi vet är en bra basist en solid grund för varje band.