Hoppa till innehåll

5 bästa häcksaxar i test

Att hålla sina häckar klippta i trädgården är viktigt om du vill ha en snygg trädgård. Om du tycker om att tillbringa tid utomhus, är du förmodligen uppmärksam på växter som omger dig. Dina gäster kommer säkert att lägga märke till dina vackra buskar som trimmades jämnt. För att ta hand om häckarna, behöver du först köpa en bra häcksax. Många gillar att arbeta med växter i trädgården eftersom det är en avkopplande aktivitet och en hobby, så det är viktigt att köpa sådana trädgårdsredskap som kommer att göra ditt arbete enklare och trevligare. Att välja rätta häcksaxar kan vara svårt, särskilt om du inte har följt de senaste innovationerna inom detta område av trädgårdsskötsel. Det finns tre huvudsorter av häcksaxar: eldrivna, bensindrivna och med batteri. De mest populära häcksaxarna är dessa med batteri och eldrivna eftersom de är miljövänliga och bekväma att använda. Eldrivna häcksaxar är mer traditionella, men sladd begränsar användare på så sätt, att det måste finna något eluttag. Häcksaxar med batterier kan användas var som helst, men man måste tänka på batterilivet. Bensindrivna häcksaxar är de minst ekologiska. Just nu, när hela världen kämpar mot luftföroreningar och klimatkris, bestämmer sig många för att använda enheter som inte kräver gas eller annat bränsle för att fungera korrekt. Innan du beställer ett par häcksaxar bör du också vara uppmärksam på längden på bladet. Vilken storlek du kommer att välja beror mest på de buskarna som du vill trimma, men det antas att bladet ska vara mellan 45 och 55 cm långt. Regeln är alltså enkel: ju djupare buskar, desto längre ska bladet vara. Du bör också tänka på trimmerns tänder – normalt kan en häcksax klippa bara 3,5-4 cm grenar. Storleken på grenarna spelar också en viktig roll. Om du letar efter en häcksax som inte är dyr, men effektiv, kan du läsa vår rankning med topp 5 häcksaxar.

5. Greenworks G24HT Häcksax

Denna sladdlösa häcksax hjälper dig att hålla din trädgård snygg, så att du kommer att tillbringa mer tid där. Verktygets vikt är riktigt lätt – mindre än 3 kg (2,8 kg) är en vikt som låter dig arbeta länge och effektivt. Eftersom häcksaxen är sladdlös använder den varken bensin eller olja – den här miljövänliga lösningen underminerar inte din budget – allt som du behöver göra är att byta ut 24V litiumbatteriet en gång om året eller mer sällan – det beror på hur ofta och hur intensivt du arbetar på trädgården. Stålbladet är 47 cm långt, medan avståndet av knivtänder är 17 mm. Du kan trimma både häck och buskar utan problem, och se till att varje gren trimmas jämnt.

4. Häcksax Einhell GE-EH 6560

Einhells elektriska häcksax är en pålitlig och stabil enhet som hjälper varje trädgårdsmästare att hålla alla buskar snyggt trimmade och formade. Ett tunt och precist 60 cm-blad är perfekt för att klippa vanliga häckar, och även buskar med längre grenar. Detta trädgårdsredskap är tyngre än den första häcksaxen i denna ranking, men det är ändå tillräckligt bekvämt för att kunna arbeta i trädgården så länge du behöver. Utseendet är kanske inte viktigt, men den röda färgen ser professionellt ut och det är lätt att märka det här verktyget. Det finns två handtag som hjälper med att stabilisera häcksaxen – bakre handtaget är roterbart som är användbar när du klippar buskar i olika positioner.

3. Häcksax Bosch sladdlös häcksax AHS 55-20 LI

Om du föredrar mer populära och pålitliga märken, har Bosch ett bra alternativ för dig. Denna speciella häcksax har ett 55 cm-blad som ger låg vibrationsnivå för din arbetskomfort. Längden på bladet är perfekt för både genomsnittliga häckar, vars grenar inte är de längsta, och för buskar med längre grenar. Du kan trimma sådana buskar som kamelia eller buxbom. Bladet klipper alla grenar med diameter upp till 2,5 cm. Batteriet är litium-jon-typ, men det är inget problem för Bosch tillverkar det universella batteriet för deras alla anordningar som kräver ett batteri. Ett 18V-batteri ger dig 80 minuters arbetstid per en laddning. Bosch väger 3 kg, så det är inte den tungsta häcksaxen som finns på marknaden.

2. Häcksax Black+Decker GTC1845L20-QW

En kraftfull häcksax är ett första steg som du måste ta för att förändra det allmänna utseendet på din trädgård. Black+Decker har en trevlig offert för dig, om du letar efter en sladdlös och hållbar häcksax. Dess kraftfulla 18V litium-jon-batteri låter dig trimma upp till 45 minuter per laddning. Dess vikt är 3,54 kg, därför borde du grundligt överväga, om du behöver en lättare eller tungre häcksax. Ett bekvämt handtag ger både horisontell och vertikal klippning, så att du till och med kan forma häcken hur du vill. Bladet kan klippa grenar på olika tjoklekar (upp till 18 mm). Kniven stannar vass och robust under lång tid och du kan formera och sedan beundra din vacker trädgård.

1. Häcksax Makita UH6580

Numret ett på denna ranglista hör till Makita UH6580 på grund av dess rimliga pris och kraftfulla batteri. Även om häcksaxen väger mer än tidigare produkter på listan, värderar kunderna den här häcksaxen mycket bra. De säger att maskinen klippar även tjockare grenar i platser som är svårare att nå. Ljudnivån är lägre än hos bensindrivna häcksaxar som gör ditt arbete i trädgården även mer spännande. Den rostfria och vassa kniven är perfekt att formera buskarna, om du tycker om artistiska utformningar av växter. Både horisontell och vertikal trimning är tillgänglig och det omslutande handtaget är säkert bekvämt för din hand. Välj den bästa häcksaxen för din trädgård och håll dina häckar och andra buskar i perfekt skick under hela året!