Hoppa till innehåll

5 bästa knivsliparna

Slöa knivar kan vara mer farliga än vassa knivar. En oskarp knivsegg kan glida ur din hand och skada den. Därför ska en knivslip finna en speciell plats i köket. Det antas att man ska skärpa en kniv så ofta, när den inte kan skära frukter, grönsaker, bröd eller kött, eller när bordet är smutsigt (på grund av brödsmulor eller köttbitar). Om du lagar mat varje dag, ska du skärpa dina knivar en gång om månaden eller en gång om tre månader – det beror på vilken sort av knivar använder du oftast. För att skärpa en kniv, behöver man förstås en knivslip. Det finns fyra huvudsorter av knivslipar: manuella, elektriska, slipstenar, och slipstål. Den första sorten förekommer oftast i köket, eftersom de manuella knivsliparna används extremt enkelt, och dessutom kostar de inte mycket. Elektriska knivslipar är effektiva och verkar ganska snabbt – efter skärpningen ska man dock se efter om knivseggen skär ordentligt, och om den ser bra ut, dvs. om det inte finns några hål på knivseggsytan. Innan man använder en elektrisk knivslip, ska man noggrant läsa bruksanvisningen, eftersom vissa knivslipar är olämpliga för keramiska knivar och tvärtom (keramiska knivar skiljer sig från stålknivar med hänvisning till bl.a. materialet och bruk). Både slipstenar och slipstål passar till professionella kök för man behöver lite erfarenhet med dessa kökredskap. Man ska träna regelbundet för att undvika att förstöra sina favoritknivar. Genom att använda en slipsten kan man formera knivseggen hur man vill – man kan slipa och bearbeta knivseggsvinkeln hursomhelst. Varje slipstål kräver också lite erfarenhet – man ska göra några försök för att fatta mod med det här tillbehöret. Ett material av ett slipstål ska vara hårdare än knivseggen för att kunna skära alla sorter av knivar, som exempelvis en brödkniv. Apropå brödknivar, en brödkniv är en särkild knivsort på grund sin vågiga egg – inte alla knivslipar kan användas vid sådana knivar, därför ska du alltid leta efter information som ska förklara, om den här knivslipen som du valde ut kan eller inte kan skära brödknivar. Efter vässningen ska man rengöra knivseggen för att ta bort alla metallspån. När du är klar med den här processen, är det nu dags för att testa kniven. Du ska ta en tomat och skära den – om grönsaken skärs i skivor utan något problem, betyder det att din kniv är tillräckligt vass. Om kniven bara trycker tomaten, då ska du skära den en gång till. Nedan finns det 5 bra exempel på knivslipar som kan beställs på nätet.

5. Fiskars Roll-Sharp Knivslip

5. Fiskars Roll-Sharp Knivslip Amazon.se Fiskars 1
Fiskars är ett av de äldsta västerländska företagen som just nu känns till av många kunder från olika länder. Fiskars tillverkar bland annat kökredskap som t.ex. knivar, stekpannor, sax, vilka används i olika mål. Även om den här knivslipen är små, har den olika bruk i köket. Du kan vässa sina stålknivar på ett enkelt och snabbt sätt. 30 graders slipvinkel behålls för optimala resultat vid madlagningen. Det räcker bara några rörelser fram och tillbaka tills kniven blir slipad. Detta kökredskap är lämpligt för alla stålknivar med släta blad – lägg märke till att du inte får skärpa brödknivar med vågiga eggar. Ett ergonomiskt och funktionellt grepp möjliggör att skärpa knivseggar säkert, utan att bry sig om att handen ska skadas.

4. joeji’s kitchen InstaSharp Knivslip

En tre-stegs, manuell knivslip som ska skärpa och polera varje knivblad, så att din gamla och slöa kniv ska se ut som en ny produkt. En skarp kniv ska hjälpa dig med att laga mat, att skära grönsaker eller kött mycket enkelt och snabbt. Den första springan i InstaSharp gjordes av diamantskivan, det andra stålbladet gjordes av tungsten, och den keramiska skivan är det sista steget. Det första steget är lämpligt för att skärpa keramiska eggar och att reperera skadade knivblad. För att återställa V-blad-knivar ska man använda den andra skivan, och för att polera och att ta bort metallspån ska man använda den tredje skivan. Det här kökredskapet är inte bara lätt att använda, men den är också effektiv i bruk.

3. Graef CC 80 Elektrisk knivslip

Det är en elektrisk knivslip som kan användas vid alla sorter av knivseggar – både släta och vågformiga. Eftersom den här knivslipen utnyttjar två faser av slipningen (elektrisk skärpning och manuell polering), kan man kalla den för en hybrid knivslip. Tillbehöret behåller 20 graders vinkel som uppfyller sin funktion i ett kök av alla kockar-amatörer och professionella kockar. Att laga mat med hjälp av en skarp kniv är alltid lättare och snabbare på grund av det att man inte behöver så mycket kraft att skära kött eller vissa hårda grönsaker. Tack vare Graef hybrid knivslip kan du skärpa tandade knivar (som exempelvis brödknivar), eftersom anordningen är lämplig för alla typer av knivseggar.

2. SHAN ZU Slipsten Knivslip

Om du söker efter en professionell slipsten, kan du läsa mer om SHAN ZU slipstenen. En slipsten möjliggör att formera en unik vinkel av en knivsegg. Det betyder att det är du som bestämmer över din knivs vinkel. Men innan du ska skärpa den, ska du få veta några saker som ska hjälpa dig med att göra dina slöa knivar skarpa igen. Den första saken som du ska göra är att blötlägga stenen för 5-10 minuter. Om man inte ser några bubblor, är stenen redo. Sedan ska du placera stenen i bambubasen som i sin tur står på en gummibas för att undivka att glida på bordet. Det finns två sidor på slipstenen, nämligen #1000 grus och #6000 grus. Den första sidan används för att skärpa en knivsegg, och den andra att polera den. Nu kan du börja att slipa dina knivar på ett professionellt sätt.

1. Fiskars Edge1003098 Knivslip

Fiskars Edge är vinnare i denna ranking på grund av sin mångsidighet. Det är en 2-i-1 knivslip som är lämplig för både stora och småa knivar. Fiskars använder en keramisk slipsten för att slipa stålknivar med släta blad. Det här kökredskapet passar bra till höger- och vänsterhänta, så du behöver inte att leta efter en speciell produkt, om du är vänsterhänt. Framför allt skärper den här knivslipen verkligen bra slöa knivseggar, men dessutom är den säker för din hand som håller greppet. Du ska göra några rörelser fram och tillbaka för att uppnå det bästa resultatet. Slipvinkeln kan varieras, därför garanterar den komfort i bruk, och du kan formera en knivseggvinkel enligt dina personliga behov.

coque telephone stranger things coque telephone stranger things