Hoppa till innehåll

De 5 bästa köksfläktarna

Alla som älskar att laga mat vet att matlagning ger många lukter som inte alltid är trevliga. Förutom lukter produceras också gaser när du använder en klassisk gasspis. En köksfläkt kan enkelt lösa sådana problem. Det finns två typer av köksfläktar: en utblåstfläkt och en återcirkulationsfläkt. Den första varianten är effektiv mot både luktar, gaser och vattenånga. Det betyder att den suger in luften från köket och blåser ut den utanför huset. Den andra typen suger in luften och renar den, men inte blåser ut den utanför köket. Luften renas av ett fettfilter och ett kolfilter och sedan kommer tillbaka till köket igen. Du bör tänka på varianten av en ny köksfläkt, innan köper du den. Inte alla har någon möjlighet att installera en utblåsfläkt. En återcirkulationsfläkt är dock en bra idé i små lägenheter, eftersom det skulle vara problematiskt att montera en luftkanal som blåser ut luften utanför lägenheten. I alla fall är köksfläktar nödvändiga, särskilt om man tycker om att laga mat. Eftersom dessa ventilationsanordningar använder olika typer av filter, bör man också veta, vilka kan rengöras i vatten och vilka ska ersättas. Fettfilter kan tvättas under rinnande vatten eller i diskmaskiner på grund av det att de oftast tillverkas av rostfritt stål. Kolfilter måste man tyvärr erstätta, men man kan beställa dem på nätet. Köksflätkarna hänger över spisen, även om spisen placeras på en köksö eller under ett köksskåp. Varje köksfläkt har flera LED-ljus som belyser alla kastruller och deras innehållet, så att du precist vet, hur mycket kryddor har du redan tillsatt. LED-ljuset belyser också området runt spisen och hjälper till med att skära köttet eller grönsaker. De moderna köksflätkar är ganska tysta och energisparande, och de kostar dock inte mycket. Man kan hitta många attraktiva priserbjudanden. Om du vill köpa en pålitlig köksfläkt, kan du läsa vår ranglista med de fem bästa köksfläktarna som är tillgängliga på Amazon.

5. CIARRA CBCB6736C köksfläkt

Det är en väggmonterad köksfläkt med återcirkulationsläge. Den här produkten har en plats för kolfilter (som du tyvärr måste köpa separat), och en 5-lager aluminiumfettfilter. Man rekommenderar att byta ut kolfilter var fjärde månad, men i verkligheten beror det på användning av köksfläkten. På framsidan finns det fem knappar – du trycker på dem på ett mekasniskt sätt. Tre knappar är ansvariga för styra hastigheten, och de andra två för att sätta på eller stänga av ljuset. Den maximala extraktionshastigheten är 380m3/h, och ljutrycket är 62 dB.

4. CIARRA CBCS5913A köksfläkt

Om du vill montera din nya köksfläkt under ett köksskåp, kan du välja CIARRA CBCS5913A. Installationen är enkel, om du har förberett köksskåpet tidigare. Ett aluminiumfettfilter kan tvättas i diskmaskinen och du bör göra det regelbundet, om du använder köksfläkten ofta. Produkten tillverkades av rostfritt stål, därför är färgen universell och passar till alla köksdesigner. Det finns tre hastigheter och två LED-lampor som är energisparande. Köksfläken bör hängas cirka 750 mm över en gasspis och 650 mm över en elektrisk häll. Alla knappar som finns på köksfläkten är klassiska, dvs. mekaniska.

3. CIARRA CBCB6725 köksfläkt

Der är en svart väggmonterad köksfläkt med tre hastigheter och som passar bra till alla moderna kök. Köksfläkten gjordes i rostfritt stål och glas, därför ser den ut snyggt och minimalistiskt. Den här modellen är verkligen tyst för ljudnivån är bara 60 dB. Den maximala utsugningshastigheten är 380 m3/h, vilken suger in otrevliga luktar och fett effektivt. Två stora LED-lampor belyser din arbetsyta och innehållet av pannor eller kastruller. Du kan rengöra fettfilter på grund av dess material – rostfritt stål kan tvättas under vatten. Här finns det också fem mekaniska knappar, precist som det var i fall av de tidigare köksfläktarna. Den här modellen innehåller också två kolfilter som rengör luften i ditt kök. Ljudnivån är lite grann högre än CIARRA CBCB6725, eftersom den här modellen har 62 dB.

2. CIARRA CBCS6201 köksfläkt

Det är en klassisk väggmonterad köksfläkt i rostfritt stål som förekommer i två färger: svart och silver. Denna kökfläkt har plats för två varianter av filter, nämligen fett- och kolfilter. Ett stor LED-ljus ökar komfort av varje matlagning för du ser allt tydligt och klart. Om du har ett stort kök, kan du montera den över en gasspis eller en elektrisk häll. När det gäller kolfiltren, måste du köpa dem själv för leverasen inkulderar dem inte. Tryckknappar som finns på framsidan är enkla att använda. Köksfläkten har tre hastigheter att välja mellan, så att du får en konstant kontroll över extraktionshastigheten. Effektivitet av denna köksfläkt är 370 m3/h, och energiklassen är A.

1. CIARRA CBCS6102 köksfläkt

Den bästa köksfläkten på denna ranglista är CIARRA CBCS6102 som är takmonterad. Designen av den här modellen utmärker den bland andra köksfläkter på grund av dess form. Det som är viktigast när det gäller en köksfläkt är effektivitet. Denna modell har den högsta sugkraften – 550 m3/h. Alla luktar och gaser ska elimineras snabbt och effektivt, även om du tycker om att steka pommes frites på en panna. Här finns det inga tryckknappar, eftersom köksfläkten har Touch-kontrollen. Du kan rengöra den lättare än klassiska tryckknappar. I alla fall finns det tre hastigheter och två LED-lampor. Mycket bra belysningen är nödvändig om du lagar mat i ett kök, där det inte finns tillgång till flera fönster eller om du brukar laga mat på kvällen. Aluminiumfettfiltret kan tvättas i vatten var tredje eller var fjärde vecka.